Homita - 郊遊習作 元朗髻山睇360度無死角全景
#香港美食推薦
×
Quiz
Beauty
+
Body
+
Fun
+
Foodie
+
Me
Time
+
Shopaholic
+
Travel
+


  


郊遊習作 元朗髻山睇360度無死角全景
郊 Landscape  |  by Y小編  |  2 years ago   

今次郊遊習作想同大家去行髻山,呢條都係一個非常短又易行嘅路線,一個鐘內就可以行完。髻山,又名丫髻山,座落於香港元朗區橫洲北面,高度海拔121米,分隔咗元朗工業園及天水圍新市鎮。今次我地由天水圍天慈路出發登上髻山,山勢雖然唔高,但視野非常良好,可以遠眺尖鼻咀名南生圍一帶魚塘。

首先係西鐵天水圍站E1出口出發,沿天福路一直行,對面見到天慈花園再平行過馬路就到達今次嘅起點。由天慈路轉入蝦尾新村路,經過朗天停車場繼續向前行,再行會見到2條分岔路,2次都轉左就岩啦!

 

 

 

 

 

係度會見到個鐵絲網圍住嘅路,直入行過對面就得啦。之後正式進入山路,呢度超多芒草同其他植物,仲見到唔少野花,大家最好著長褲以免刮花隻腳啦!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

話甘快就上到頂啦,呢度風景一望無際,山仔細細,但360度風景一覽無遺,唔怪之得成為晨運熱門地東面睇到工業村好似積木咁,南面就見到元朗西鐵架空路,西面就睇到天水圍新市鎮景色,北面睇到魚塘及對岸風景,行少少路就睇到咁多風景,真係好抵啊!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

係山頂附近,有唔少人為設施比大家休息,睇得出呢度好受鄉里愛戴,仲有人係度種花、作畫,令短短嘅路線更多看點。不過提提大家,呢度唔少風水地,介意嘅朋友就唔建議上去啦,都請上山嘅朋友多加尊重。

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

沿路落山,注意一開始落山嘅路都幾多砂石,同有一定斜度,最好著啲有抓地力嘅鞋或者拎支行山竹輔助下,注意安全,慢慢條路會越黎越好行,好快就出返元朗盛屋村,大家可以搭74號小巴或者K68巴士離開。


 

 

 

 

 

 

 

 


 


難易度:⭐⭐✨

只有落山嘅時候要注意一下,路線大多平緩好行,不過最好著長褲行山鞋,拎返行山竹就最安全!

 

打卡度:⭐⭐⭐⭐⭐

360度風景一覽無遺,東南西北各有特色。

 

設施完善度:⭐⭐

超多休息位,都係行山人士自己放係度。不過廁所、指示欠俸,上山前好去定洗手間啦。




最後提提大家行山要準備充足,量力而行;最緊要係愛惜香港大自然,自己嘅垃圾自己帶走啊!今次嘅郊遊習作係咁多,想睇片就記住幫訂閱我地YouTube Channel啦我地下次見啦!拜拜!

如果你都想分享你嘅美容、時尚、旅行、運動心得,請將投稿文章連同不多於100字個人簡介同埋近照一張,電郵到: editor@homita.com.hk,文章經小編篩選後更有機會刊登喺我哋FB專頁,一經入選我哋會支付相應稿酬,仲唔快啲來投稿?
Author Information
Y小編

編輯

郊遊、影相、美食、旅遊、美妝、潮流、電影大包圍,要做個天天長知識嘅好學小姐。 有興趣報料可以Send email去 yan@homita.com.hk 我會發自內心感激您。
You May Also Like
This Week's Top Post
郊遊習作 隱世靚海灘白腊灣
Y小編 - 2 years ago
郊遊習作 趁著好天氣去大水管影靚相
Y小編 - 2 years ago
放風箏好去處 小編實測邊度最好放
Y小編 - 3 years ago
郊遊習作 龍鼓灘浪漫拍拖睇日落
Y小編 - 2 years ago
假日單車小出走 天水圍尖鼻咀秘景遊
Y小編 - 2 years ago
郊遊習作 藍田公園清幽郊遊徑
Y小編 - 2 years ago