Homita - 把握在家時間食療養生 醋浸蒜頭殺菌降血脂
#蜜蜜SHOP
×
Quiz
Beauty
+
Body
+
Fun
+
Foodie
+
Me
Time
+
Shopaholic
+
Travel
+


  


把握在家時間食療養生 醋浸蒜頭殺菌降血脂
吃 Dining  |  by Y小編  |  1 year ago   

唔少人最近都在家工作,放假都減少外出~為抗疫乖乖留喺屋企,除咗隔離之外,增強抵抗力都好重要,今日小編就同大家推薦一款殺菌又預防長期病嘅恩物,就係醋浸大蒜!

大蒜中含有大蒜素,有強力殺菌作用,大蒜素可以使細菌代謝出現紊亂,並具有明顯降血脂、預防冠心病同動脈硬化嘅作用。而米醋的主要成分是醋酸,都具備殺菌作用,同時米醋具有降血壓、降血脂、軟化血管、祛色斑等功效。而且醋將蒜頭嘅味道帶走,仲可以去腥解膩同幫助消化,而且材料又平又易取得,性價比超高。

材料:

去皮蒜頭  300克

米醋       600毫升

碎冰糖       約350克

密封容器一個

製作方法:

蒜頭300克放進容器中

注入600毫升醋

最後加入冰糖300~400克

包上兩層保鮮膜,再用蓋子將容器密封,放置到陰冷的地方,每幾天搖晃一下容器令大蒜浸得更均勻,約一個月可以食用。

食用方法:

不可以攝取太多,每天吃2-3瓣蒜頭加2-3匙稀釋的大蒜醋已足夠,也可以用作醬汁使用,搭配中式點心或是炸物都可以。

 

如果你都想分享你嘅美容、時尚、旅行、運動心得,請將投稿文章連同不多於100字個人簡介同埋近照一張,電郵到: editor@homita.com.hk,文章經小編篩選後更有機會刊登喺我哋FB專頁,一經入選我哋會支付相應稿酬,仲唔快啲來投稿?
Author Information
Y小編

編輯

郊遊、影相、美食、旅遊、美妝、潮流、電影大包圍,要做個天天長知識嘅好學小姐。 有興趣報料可以Send email去 yan@homita.com.hk 我會發自內心感激您。
You May Also Like
This Week's Top Post
日式串燒店Yakitori Birdie 空降中環 原始日式風味的雞串燒
Y小編 - 2 years ago
九十後良心青年主理 旺角90s LAZY 薯條真的超好吃!
Y小編 - 1 year ago
窮人食家 J.CO 好吃不貴的冬甩Cafe
Y小編 - 2 years ago
T.O.P.開咗啦! 旺角又有新Food Court
Y小編 - 2 years ago
窮人食家 荃灣老字號山西刀削麵皇
Y小編 - 3 years ago
Superfood都可以好好食! 「美心藜麥麵包系列」
Y小編 - 2 years ago