Homita - 冬日離不開凡士林 開架恩物妙用7招!
#齊心抗疫 香港人加油!
×
Quiz
Beauty
+
Body
+
Fun
+
Foodie
+
Me
Time
+
Shopaholic
+
Travel
+


  


冬日離不開凡士林 開架恩物妙用7招!
膚 Skin Care  |  by Y小編  |  3 months ago   

今年冬天不止特別凍、還特別乾,呢個時候凡士林就要出動啦~凡士林係開架上屹立不倒係有原因架!小資女們一定要知,凡士林的7個功效。

#面霜:

皮膚感到乾燥時,可以用凡士林當面霜。凡士林沒有添加香精防腐劑,作為平價面霜使用性價比超高!但係油性皮膚就唔好試啦!

#潤唇膏:

不得不說,係手邊無其它好用嘅潤唇膏嘅時候,薄薄塗一層凡士林嘅效果不比真正嘅潤唇膏差架!

#腳膜:

冬天沖涼嘅時候去一去角質,瞓覺之前塗凡士林於雙腳,再著上厚襪,第二朝隻腳就會變得嫩滑。

#護髮:

塗抹一點凡士林在發尾,能徹底深層滋潤你的秀髮,以防止分叉和過度乾燥,讓秀髮更加柔順,撫平毛躁 。

#自制香水膏:

冬日穿上一層又一層的衣服,怕香味一下子就被掩蓋?只要把香水和凡士林混合,香味放大又持久。

#乾皮的卸妝恩物:

將凡士林塗抹到面上按摩,然後輕輕擦拭。它將把你的妝容帶走,還不傷皮膚。

#精油軟膏

10ml凡士林+10滴單方精油可以製成精油軟膏,厚塗可當成精油膜,加強精油吸收。

 

如果你都想分享你嘅美容、時尚、旅行、運動心得,請將投稿文章連同不多於100字個人簡介同埋近照一張,電郵到: editor@homita.com.hk,文章經小編篩選後更有機會刊登喺我哋FB專頁,一經入選我哋會支付相應稿酬,仲唔快啲來投稿?
Author Information
Y小編

編輯

郊遊、影相、美食、旅遊、美妝、潮流、電影大包圍,要做個天天長知識嘅好學小姐。 有興趣報料可以Send email去 yan@homita.com.hk 我會發自內心感激您。
You May Also Like
This Week's Top Post
長期戴口罩令皮膚變差?必學9招抗敏護膚大法,解決暗瘡、黑頭粉刺問題!
CASS - 1 month ago
NIVEA Cream竟然咁好用 7種高效用法話你知
 - 2 years ago
應該是最可愛的包裝了吧! SK-II推出2020春日娃娃限量版神仙水
Y小編 - 2 days ago
戴口罩搞到皮膚敏感泛紅生粒粒? First Aid Beauty保濕霜急救你嘅口罩肌
Y小編 - 1 month ago
每朵雛菊都有自己的作用 可愛的Mary Quant 雛菊彩妝
Y小編 - 2 days ago
頂級尊貴護膚美學 Lionesse尖沙咀店隆重開幕
Y小編 - 1 year ago