Homita - 年輕的上班族 想減肥就要先戒掉這3個壞習慣
#蜜蜜SHOP
×
Quiz
Beauty
+
Body
+
Fun
+
Foodie
+
Me
Time
+
Shopaholic
+
Travel
+


  


年輕的上班族 想減肥就要先戒掉這3個壞習慣
型 Shape  |  by 客席編輯  |  2 years ago   

每一個開始返工嘅女仔,都會係經過剛剛開始返工嘅肥胖潮之後,苦於難以減肥,瘦返原本嘅身材。雖然有時強忍住幾日唔食,可能輕左幾磅,但好快又忍唔到口肥返。其實,返工一族想要真正瘦身成功,一定要首先改掉以下3個壞習慣。

1.一天一杯拿鐵

很多人不吃早餐,但一定得用咖啡(拿鐵)醒腦,不加糖的拿鐵看似低熱量,但全脂牛奶的熱量細算確依舊非常驚人,一杯中杯拿鐵熱量約為125大卡,一天一杯,不知不覺足以讓妳一年胖6公斤。

 

2.一整天坐著工作

如果妳無法改變一整天坐著工作的事實,那麼妳就應該調整妳的坐姿,以及下班後賴在沙發的習慣。最好的坐姿是讓妳在工作中也能輕鬆瘦,端坐時,腰部略微往前挺,脊椎骨自然呈現S型,膝蓋彎曲90度,腳掌也是平貼地面。

 

3.晚餐太晚吃

一但錯過了晚餐時間,之後就會有彌補心態而失控大吃,這是每個意志力薄弱的女孩屢試不爽的。若想輕鬆瘦下,建議將晚餐時間往前調整(七點前),再忙碌也要撥空吃晚餐。要注意烹調的方式,選蒸的魚或肉,如果沒有,就挑煎的或滷的,炸的絕對不要吃!

如果你都想分享你嘅美容、時尚、旅行、運動心得,請將投稿文章連同不多於100字個人簡介同埋近照一張,電郵到: editor@homita.com.hk,文章經小編篩選後更有機會刊登喺我哋FB專頁,一經入選我哋會支付相應稿酬,仲唔快啲來投稿?
Author Information
客席編輯

客席編輯

人生無常,玩樂至上
You May Also Like
This Week's Top Post
Belly Bully啫喱代餐 SJ神童推介 不用忍受肚餓 2個月狂減23kg 全靠它
CASS - 2 years ago
Follow這個IG 減肥吃肯德基、麥當勞也可以妥妥的控制好熱量
Y小編 - 2 years ago
Apink恩地自創一日一雞減肥法 堅持減走15公斤!
Little Peach - 1 year ago
胸部小 優點多 為自己的平胸感驕傲吧!
Angela - 1 year ago
網紅減肥高顏值打卡早餐——果昔碗 健康有益食住瘦?
CASS - 2 years ago
9個瘦身小貼士 聞薄荷就可以瘦?
Y小編 - 2 years ago