Homita - 想要越食越瘦,食呢樣野就啱啦!
#蜜蜜SHOP
×
Quiz
Beauty
+
Body
+
Fun
+
Foodie
+
Me
Time
+
Shopaholic
+
Travel
+


  


想要越食越瘦,食呢樣野就啱啦!
型 Shape  |  by 客席編輯  |  1 year ago   

瘦身向來係運動同飲食兩方面嘅努力。有時我哋成日運動,卻不瘦反肥,其實大多數係因為飲食選擇唔夠健康。

今日,小編就嚟介紹一款美食,代替白飯可以讓你減肥之路事半功倍。

就係佢,薯仔

薯仔如果使用少油嘅烹調方式嘅話,100g薯仔嘅熱量得73卡路里,係白飯嘅一半。如果係焗嘅薯仔,升糖指數得72,遠遠低於白飯。

而且就算係用水煮之後去皮食都係得89嘅,而攤凍左之後甚至得56。無怪知薯泥沙律會咁受瘦身人士青睞喇!

同時,除左熱量低、升糖指數低之外,仲含有3.2g嘅抗性澱粉。抗性澱粉係天然澱粉中難以被人體糊化變成糖分嘅一種澱粉,消化抗性澱粉時會消耗比較高嘅能力,燃燒脂肪。同時可以長時間保持飽腹感,唔會好容易肚餓而食太多野。

如果連埋皮一齊食,仲可以更加有效降低熱量產生添!

如果你都想分享你嘅美容、時尚、旅行、運動心得,請將投稿文章連同不多於100字個人簡介同埋近照一張,電郵到: editor@homita.com.hk,文章經小編篩選後更有機會刊登喺我哋FB專頁,一經入選我哋會支付相應稿酬,仲唔快啲來投稿?
Author Information
客席編輯

客席編輯

人生無常,玩樂至上
You May Also Like
This Week's Top Post
Belly Bully啫喱代餐 SJ神童推介 不用忍受肚餓 2個月狂減23kg 全靠它
CASS - 1 year ago
Follow這個IG 減肥吃肯德基、麥當勞也可以妥妥的控制好熱量
Y小編 - 1 year ago
胸部小 優點多 為自己的平胸感驕傲吧!
Angela - 1 year ago
天啊好想要有Idol的身型! 韓國「偶像水」喝下去20分鐘水腫去去走
Y小編 - 1 year ago
泳衣的季節要來了 「長胸」的食物給我來一打!
Y小編 - 1 year ago
一星期內狂減8公斤!外國盛行GM Diet奇蹟食譜
Coco - 1 year ago