Homita - 韓國飾品大勢——懷舊復古風髮夾
#蜜蜜SHOP
×
Quiz
Beauty
+
Body
+
Fun
+
Foodie
+
Me
Time
+
Shopaholic
+
Travel
+


  


韓國飾品大勢——懷舊復古風髮夾
髮 Hair Style  |  by CASS  |  3 years ago   

仲記得細個媽媽喺你頭上夾滿嘅髮夾嗎?小朋友夾就覺得可愛,大個之後就覺得幼稚,但係估唔到呢種髮夾竟然成為2019年必備嘅最時髦飾品!

ITEM 1/ 鮮豔糖果色髮夾

每個女仔身邊一定都會有細細嘅黑直夾,用嚟固定劉海、夾住碎髮等等,將黑色髮夾轉為鮮豔糖果色,選擇兩個唔同色系撞色搭配 ,可以令造型既俏皮又活潑。

ITEM 2/ 霧面質感冷色調髮夾

帶灰調的莫蘭迪色,非常有質感,加上霧面無光的材質,整個人都散發高冷優雅感,如果覺得糖果色系太少女,咁就試下呢種霧面髮夾。

ITEM 3/ 氣質珍珠髮夾
帶有珍珠的嘅髮飾,採用大大小小珍珠交錯排列而成,精緻質感帶給人仙氣氛圍,設計甜美不俗氣! 


ITEM 4/  金屬質感 歐美女星最愛
“髮夾風潮” 連歐美名人都不錯過!看似浮誇,卻呈現出俐落大方的風格! 

習慣綁頭髮嘅女仔唔好再將髮夾藏到頭髮裡面啦,刻意將髮夾露出可以令整體造型更加多變,除咗可以固定頭髮之外,髮夾亦可以成為提升整體造型嘅好幫手。

可以將大髮夾夾喺耳後側或耳上位置,一改沉悶直發造型 。

以穿插或重疊嘅不規律夾法,打造出凌亂嘅時尚感,令髮型變得更加有個性!

中間分界,然後於兩側夾上大髮夾,髮夾款式越浮誇和色系鮮豔,越惹人注目!韓國女子團體BLACKPINK成員Jennie個人首張單曲《Solo》,表演時嘅造型亦經常以髮夾將臉頰兩側嘅頭髮收起,展示出臉型輪廓,打造乾乾淨淨嘅造型!


睇完女星各種髮夾造型,原本單調的髮型立刻變得時尚,不論短髮或長髮嘅女仔都可以試下~

如果你都想分享你嘅美容、時尚、旅行、運動心得,請將投稿文章連同不多於100字個人簡介同埋近照一張,電郵到: editor@homita.com.hk,文章經小編篩選後更有機會刊登喺我哋FB專頁,一經入選我哋會支付相應稿酬,仲唔快啲來投稿?
Author Information
CASS

Editor

You May Also Like
This Week's Top Post
手殘女必睇!日本髮型師教你夢幻髮型輕鬆整
 - 4 years ago
戴口罩耳朵不會痛的方法大公開
KK - 2 years ago
韓妹請注意!今個秋冬最流行嘅髮色大盤點
 - 4 years ago
夏天= 瀏海的死期? 這些小法寶一路清爽!
 - 4 years ago
頭髮乾燥? 超簡單牛油髮膜DIY
Y小編 - 2 years ago
想變得更漂亮的首要條件 必先找個合適的髮型
 - 4 years ago