Homita - Superfood都可以好好食! 「美心藜麥麵包系列」
#蜜蜜SHOP
×
Quiz
Beauty
+
Body
+
Fun
+
Foodie
+
Me
Time
+
Shopaholic
+
Travel
+


  


Superfood都可以好好食! 「美心藜麥麵包系列」
吃 Dining  |  by Y小編  |  1 year ago   

人人都愛健康,但健康嘅野卻又唔係樣樣都好味,好多人都覺得Superfood=唔好食,咁就錯啦!美心西餅就以Superfood之一的「藜麥」為食材製作麵包,首推「美心藜麥麵包系列」,包括藜麥胚芽早晨吐司、藜麥合桃提子包及藜麥吞拿魚包,讓大家吃得美味又健康!

藜麥胚芽早晨吐司(HK$18 / 4片)


#「藜麥」被列為全球10大營養食品之一 
美心西餅特別挑選藜麥製作麵包,因其黏韌口感能增加麵包層次外,更重要是其含有豐富膳食纖維及不飽和脂肪酸,有助促進腸道蠕動及降低血液中不良膽固醇的水平。藜麥不但被譽為Superfood,而且根據聯合國糧農組織(FAO)研究,更認為藜麥是唯一一種單體植物即可滿足人體基本營養需求的食物,並推薦藜麥為最適宜人類的完美的全營養食品,其營養價值絕對不容置疑。

藜麥合桃提子包(HK$18 / 4個)

藜麥吞拿魚包(HK$9.5 / 個)

#美心藜麥麵包系列 家人健康美味新選擇
即使不少市民開始關注健康生活,惟每每聽到健康食物總會因其味道不討好之印象而卻步,美心西餅烘焙師打破這個既有觀念,巧妙地運用藜麥製作成美味麵包,獨有藜麥香味加上升級的麵糰配方,令質感更鬆軟綿密﹑香氣四溢,亦讓大家隨時隨地享受這健康美味新選擇,特別適合一家人每天早餐及下午輕食享用。

如果你都想分享你嘅美容、時尚、旅行、運動心得,請將投稿文章連同不多於100字個人簡介同埋近照一張,電郵到: editor@homita.com.hk,文章經小編篩選後更有機會刊登喺我哋FB專頁,一經入選我哋會支付相應稿酬,仲唔快啲來投稿?
Author Information
Y小編

編輯

郊遊、影相、美食、旅遊、美妝、潮流、電影大包圍,要做個天天長知識嘅好學小姐。 有興趣報料可以Send email去 yan@homita.com.hk 我會發自內心感激您。
You May Also Like
This Week's Top Post
主打「不能燒的燒肉」? YAKINIKU GREAT分店SOHO區開幕
Coco - 2 years ago
日式串燒店Yakitori Birdie 空降中環 原始日式風味的雞串燒
Y小編 - 1 year ago
日式燒肉專門店「燒鬼」放題美食全面升級
Angel - 7 days ago
「舌尖上的懷舊粵菜」 去《萬慶軒》一同細味當年
Y小編 - 1 year ago
窮人食家 J.CO 好吃不貴的冬甩Cafe
Y小編 - 2 years ago
九十後良心青年主理 旺角90s LAZY 薯條真的超好吃!
Y小編 - 1 year ago